Kunsten å IKKE kaste mat

Kunsten å IKKE kaste mat

En håndbok for deg som er opptatt av å kaste mindre mat

Vi produserer nesten dobbelt så mye mat som vi spiser. Resten kastes. Og vi forbrukere har mye av skylda. Med denne boka vil vi bidra til mindre matkasting. Vi går systematisk gjennom alle de vanligste matvarene og forklarer hvordan du kan se, lukte eller smake om maten fortsatt er spiselig.
Vi kaster for mye mat! I Norge og andre vestlige land produseres nesten dobbelt så mye mat som vi faktisk spiser. Resten kastes. Dette er et alvorlig problem både globalt og lokalt. Det er ikke bærekraftig. Det er et av vår tids mest unødvendige miljøproblemer. Og ikke minst er det umoralsk. I Europa alene kastes mat nok til å holde liv i minst 200 millioner mennesker. Dette skjer mens nærmere en milliard av jordens befolkning sulter.
Store strukturelle problemer ligger hos primærprodusentene, matindustrien, distributørene og i dagligvarehandelen. Men vi forbrukere er faktisk blant de verste. Vi kaster 50 % mer enn industrien og dagligvarehandelen til sammen.

Dette får vi på HBO gleden av å være med på å gjøre noe med - ved at vi får produsere boka”Kunsten å IKKE kaste mat”. Systematisk går den gjennom alle de vanligste matvarene, og for hver matvare forklares det hvordan du kan se, lukte eller smake om maten fortsatt er spiselig. Med denne boka kan du lære deg å kaste så lite mat som overhode mulig!

Høykvalitets - bærekraftig papir og papp

Naturens avfall er inspirasjon til papiret vi skal bruke i boka. I dette tilfellet, som råstoff for høy kvalitets bærekraftig papir og papp. Papiret PaperWise gir landbruksavfall et nytt liv. Rester fra blader og stengler etter innhøsting er råmateriale for papiret. Papiret produseres i samsvar med de høyeste kvalitetskrav. Vi tror på bevissthet; Paperwise ønsker å koble mennesker og organisasjoner og motivere til et mer bærekraftig samfunn. Ved å bruke PaperWise papir og papp på dine trykksaker, kan du enkelt velge bærekraft, uten å gå tilbake på kvalitet. Valget er enkelt.

Boka skal være gjennomillustrert, med både foto og illustrasjoner. Matvarene skal portretteres på en estetisk interessant og kulinarisk kanskje litt utfordrende måte – nemlig relatert til hvordan hver enkelt av dem blir dårlige.
Gjengen bak boka, Eivind Stoud Platou (designer), Colin Eick (fotograf) og Thomas Horne (creator), har sammen med Kåre Martens startet Handverk Forlag. Sammen og hver for seg har de i en årrekke bidratt til bøker på flere etablerte forlag, deriblant, Aschehoug, Gyldendal, Press og Kagge. Nå har Handverk Forlag lyst til å ta hele produksjonen i egne hender og lage akkurat de bøkene de vil og akkurat sånn som de vil ha dem. Kunsten å IKKE kaste mat blir den første boka Handverk Forlag gir ut selv.

Les mer om prosjektet her og bli med på crowdfunding: https://www.funde.no/project/view/39/ ...og følg med prosessen på facebook: https://www.facebook.com/IkkeKastMat/